dijous, 7 d’abril del 2016

La Seu Vella

Hem visitat la Seu Vella. Sabíeu que té més de 800 anys? Ho vam poder llegir a les inscripcions de la que devia ser la primera pedra.
El mestre d'obres va ser Pere de Coma però al treballar-hi molts picapedrers, segurament molts eren nens encara, cada picapedrer tenia la seva marca, així a l'acabar el dia o la setmana podien saber quantes pedres havia tallat cadascú.
Primer segurament va ser una església però amb Pere de Coma es construeix com a catedral.
Lleida és especial perquè té dues catedrals. Això no passa gairebé en lloc.
També la fa única el fet que no tingui edificis al seu voltant. Tots els Palau-sator i cases importants que estaven a la vora, per tot el turó van ser destruïdes.
Primer hi vivien els canonges, per això hi h un edifici annex, on hi ha la recepció, que es diu LA Canonja.
Vam visitar les tres parts: l'església o basílica, el claustre i la torre o campanar.
La basílica és la part que es va construir primer. Té 7 portes, la més antiga s'anomena del Rei o de Sant Berenguer, la de l'Anunciata o de la núvia, la dels fillols, la dels Apòstols i tres que donen al claustre.  La més decorada és la dels Apòstols.
El claustre és gòtic i un dels més grans del món. Té 12 finestrals que dónen a l'interior i 5 que estan oberts a la ciutat.
La torre de 60 metres és espectacular.  Vàrem pujat 238 escales per pujar al mirador de dalt de tot.
Ha estat una sortida que ens ha agradat molt i que ens ja permés aprendre sobre el monument més visitat i conegut de la nostra ciutat.





6 comentaris:

  1. Hola la sortida va ser de les més divertides que he fet, a la Seu Vella la guia ens va explicar moltes coses sobre el Castell: les seves parts quan es va construir i com, qui el va ocupar, com era al segle Xll (segle 12), que robaen caps d'estatues de pedra, vam llegir inscripcions a la pedra i fins i tot vam fer un arc de fusta com els que hi ha al Castell

    ALBERT GRAS

    ResponElimina
  2. Aquesta sortida va ser molt divertida i interessant, vam aprendre coses que encara no sabiem.
    Ens van explicar que la seu vella feia molts anys que estava construida i va ser abitada per diferentes generacions.
    Fa molts anys hi havia una part que estava tancada perque hi havien les monges.

    ResponElimina
  3. Hola soc el Pau H de 6é. L'excursio ens va agradar molt,ens van explicar coses que no sabiem sobre la seu vella.Tambe vam fer un arc de fusta i vam jugar a un joc de miralls que donava molta impressio,i per finalitzar vam pujar mes o menys (500 escales fins dalt del campanar)i vam gaudir d'unes vistes espectaculars^_^

    ResponElimina
  4. Hola sóc l'Aaron de 6è. En aquesta sortida a la Seu Vella vam apendre el mateix que a l'escola però a l'aire lliure. Va ser un dia de classe diferent. Vam disfrutar molt perquè va ser molt xulo anar a la Seu Vella amb els companys, i també vam apendre que abans es començava a traballar amb l'edat nostra.
    Només va ser un matí, però va ser molt profitós i divertit. M'agradaria repetir ben aviat!

    ResponElimina